Matriser, kan det vara något för mig?

För ett par år sedan var jag på en föreläsning som handlade om “Rubrics och dess möjligheter”. Det tog ett par minuter innan jag förstod att det handlade om en vanliga hederliga matriser. Hade det varit på morgonkvisten hade jag kanske förstått det på en gång. Men nu var det faktiskt en onsdag eftermiddag. Så efter två timmar var jag och mina kollegor fullärda i ämnet och nu var det dags för oss att konstruera egna rutmönster och fylla dem med så mycket fraser och ord vi ville.

Ni kanske tycker att jag låter trött och oinspirerad. Ja, det kanske jag var just den där onsdagseftermiddagen någon vecka innan höstlovet. Men liksom många andra gånger (och föreläsningar) brukar det ta ett par dagar eller veckor innan jag sätter tänderna i något nytt och säger: “Det här ska jag prova”. Och så blev det också. En matris för laborationsrapporter blev det, och en för den där muntliga redovisningen. Och eleverna gillade dem, “tydligare kunde det inte bli” var det någon som sa i klassrummet. Matriserna hade kommit till mitt klassrum för att stanna.

Numera, istället för att använda pappersmatriser skapar jag dem i Vklass. Nedan kan du klicka dig fram till en kort instruktionsfilm hur man skapar matriser i Vklass:

I år har jag tagit ett till steg och skapat helkurs-matriser för mina undervisning i geografi och naturkunskap. Är de frasfyllda kvadraterna gröna vid kursavslut blir det ett A. Enklare kan det inte bli (tycker jag i alla fall).

Helkurs-matriserna får jag utvärdera i maj. Men jag vet redan att det kommer fungera bra. Har redan provat att skapa matriser för enskilda uppgifter. Fördelarna (förutom att de ligger digitalt) är att eleverna kan använda matriserna och dess innehåll för att nå sina mål. Dessutom kan de via Vklass skatta sin egen prestation på exempelvis en uppgift och klicka i så många kvadrater de vill (se instruktionsfilmen).

Vill ni kika på mina helkurs-matriser i geografi och naturkunskap kan ni söka upp (och kopiera) dem. De ligger i matrisbanken i Vklass och heter Eliasnaturkunskap och Eliasgeografi. Lycka till med dina egna kvadrater och rektanglar!

Vid pennan: Elias Drakenberg, gymnasielärare och aktiv användare av Vklass sedan fem år.